12 апреля
С небесных орбит – на наши улицы
15:42 12.04.2008
Фотохроника запечатлела героев космоса в окружении киевлян
«Мы подумали, и я решил…»
15:19 12.04.2008
Лишая ребенка права выбора, вы вряд ли воспитаете самостоятельную и независимую личность
Копчик ломит – хвост отваливается
14:54 12.04.2008
Составлен список самых «бесполезных» частей человеческого тела. Среди них есть куда более ненужные, чем аппендикс и гланды!
Милые бранятся, выборы все ближе...
14:27 12.04.2008
БЮТ и НУ-НС ссорятся из-за Кличко и Турчинова
В Крыму опять разгромили мусульманское кладбище
14:21 12.04.2008
Очередное мусульманское кладбище в Крыму осквернили... подозрительно аккуратно.
Карусели с риском для жизни
13:56 12.04.2008
В Харькове, выпав с аттракциона, насмерть разбилась девушка
Верните нам лес и реки
13:43 12.04.2008
Чиновники под видом «непригодных» раздают самые дорогие участки в лесах и возле водоемов
Страна

Пиво, травка і секс

Одинадцятирічні українські підлітки вже знаються на цьому

Результати всеукраїнського опитування "Здоров'я та поведінка молоді", проведеного Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка, вражають. В Україні спостерігається негативна тенденція серед підлітків – з кожним роком зростає число юних українців, які споживають алкогольні напої, наркотики та в дуже ранньому віці живуть статевим життям.

- Ми спостерігали за цим всім в школах. Результати просто нас вразили, - зазначив представник ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі.

А голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Ольга Балакірєва додала, що отримані дані є репрезентативними для всієї України.

Отож, як виглядає ситуація в цифрах? Спершу про куріння. Найбільше опитаних хлопців вперше пробували курити в 11 років, дівчата – у 14. На цей же вік припадає і перший досвід споживання алкоголю. Причому, більшість опитаних дівчат вперше пригубили спиртне також в 11-річному віці.

- Серед алкогольних напоїв лідирує пиво, - розповіла Ольга Балакірєва. – Підлітки навіть не сприймають цей напій як алкогольний. В багатьох випадках діти розповідали, що на них впливала реклама. Коли вони бачили, як відомі люди пропагують споживання пива чи мартіні, то і їм хотілося це спробувати.

Популярністю в українських підлітків користуються також вино і шампанське. Перевагу цим напоям віддають 58% опитаних. 53% полюбляють слабоалкогольні напої, як-от ром-колу, джин-тонік, коктейлі з соку і горілки. А от міцні напої - горілка, коньяк, лікер - користуються популярністю лише в 24% опитаних хлопців і дівчат. Високим є відсоток учнів і студентів, які вживають спиртне кожного дня або раз в тиждень – від 14 до 52% (залежно від віку і навчального закладу).

Доступними для школярів і студентів є також наркотики. Марихуану і гашиш вживали один-два рази в житті від 8% восьмикласників до 26% першокурсників ПТУ. В цьому "захопленні" соціологи відзначили чітку статеву різницю – хлопців, які споживають наркотики, у два-чотири рази більше, ніж дівчат.

Також фахівці виявили тенденцію до зменшення віку початку статевого життя. 40% хлопців і 50% дівчат назвали віком початку свого статевого життя 15 років. 33% хлопців і 43% дівчта "дебютували" в сексі в 11-14 років.

- Тривожним є те, що кожен другий статевий контакт відбувався в стані алкогольного сп'яніння, - каже Ольга Балакірєва.

Якщо ж порівнювати нашу країну з іншими, то експерти відзначають, що Україна беззаперечно лідирує у споживанні алкоголю підлітками. Що ж до раннього початку статевого життя, то, як зазначила пані Балакірєва, нас у цьому обігнала Великобританія.

Таку ситуацію соціологи пояснюють тим, що молоді люди дозрівають швидше, ніж в минулому столітті, і їхні прагнення не зустрічають тих культурних обмежень, як колись. В Україні стали вільнішими моральні норми і традиції, стала доступною еротична і порнографічна продукція, бурхливо розвивається секс-індустрія. І якщо розвинуті західні країни, які вже пережили цей негатив, тепер повертаються до моральних цінностей, то у нас "сексуальна революція" спізнилася і якраз переживає період розквіту.

Що ж до проблем куріння і споживання алкоголю, то експерти називають дві суттєві причини вищенаведених даних. Перша, за словами головного нарколога МОЗ України Анатолія Вієвського, полягає у відсутності в державі алкогольної та наркотичної політики, тобто, як протидіяти цьому на державному рівні. Друга причина – відсутність профілактичного навчання та інформування населення стосовно цих проблем.

- Навіть для фахівців немає навчальних програм з цих питань, - каже пан Вієвський. – Нарколога, психолога чи сексолога не вчать жодної хвилини! А в школах не вистачає фахівців-педагогів, які б працювали з дітьми так, щоб вплинути на їхню поведінку.

Значну роль експерти відводять й батькам, які одними з перших повинні приділяти увагу своїм дітям.

Навчальним закладам експерти радять з 5-6 класу починати системну профілактику куріння і вживання алкоголю, потім давати профілатику споживання наркотиків. Повинні школи приділяти значну увагу і формуванню культури статевих стосунків. Потрібна, зрештою, активна робота по кожній з проблем, з якими зіштовхуються підлітки, і спільними зусиллями і педагогів, і батьків, і самих учнів можна буде зупинити деградацію людей, які тільки починають жити.

Автор: Віра КАРПІНСЬКА / 18:04 10.04.2008





Добавить комментарий (2)


Загрузка...


Загрузка...


Загрузка...

Загрузка...